"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Το σχολικό θρησκευτικό μάθημα: δυνατότητα διαλόγου και παιδείας για όλους τους μαθητές; Επιμορφωτική Ημερίδα στην Αλεξανδρούπολη



Επιμορφωτική Ημερίδα για το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών

στο μάθημα των Θρησκευτικών στα πλαίσια του «ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ»


Στη διάρκεια των ετών 2010-2012 εκπονήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων -στο πλαίσιο των παιδαγωγικών αναπροσανατολισμών του Νέου Σχολείου για όλα τα μαθήματα- το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών για την υποχρεωτική εκπαίδευση (Δημοτικό – Γυμνάσιο).Πρόκειται για έναν νέο τύπο προγράμματος, («Πρόγραμμα Διαδικασίας»), επιστημονικά και ψυχοπαιδαγωγικά τεκμηριωμένο, που υπερβαίνοντας την επικέντρωση των παλαιότερων Αναλυτικών Προγραμμάτων στην «ύλη» και την αναπαραγωγή της από τους μαθητές, προσανατολίζεται στη ριζική αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας και της σχέσηςεκπαιδευτικού – ύλης – μαθητών.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το νέο πρόγραμμα του Μαθήματος των Θρησκευτικών επιδιώκει, με κεντρικό άξονα την Ορθόδοξη Θεολογία, μια αναβαθμισμένη διδακτική διεργασία που βασίζεται στο νηφάλιο διάλογο και την ουσιαστική επικοινωνία, λειτουργεί ολιστικά και μεταμορφωτικά για το μαθητή, προσδίδει νέο ρόλο στον εκπαιδευτικό, παράγειμάθηση με νόημα, ανταποκρίνεται στα σύνθετα αιτήματα της κοινωνίας και της σύγχρονης ζωής από τη σχολική θρησκευτική εκπαίδευση και κατά συνέπεια ισχυροποιεί τη νομιμοποιητική βάση του μαθήματος.

Το νέο ΠΣ σχεδιάστηκε με τρόπο που να αφορά όλους τους μαθητές ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους ή μη δέσμευση, λαμβάνει δε υπόψη όλες τις διατάξεις των ανεξάρτητων αρχών καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη θρησκευτική ελευθερία. 

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των εκπαιδευτικών θεολόγων να γνωρίσουν το νέο ΠΣ και να διερευνήσουν τη λειτουργία και τη δυναμική του, η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου σε συνεργασία με την Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος οργανώνουν επιμορφωτικές ημερίδες για το νέο ΠΣ του ΜτΘ για θεολόγους εκπαιδευτικούς,με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Μετά την πρώτη επιτυχή ημερίδα που διοργανώθηκε στο Βόλο το Σάββατο 5 Μαρτίου, η επόμενη επιμορφωτική ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016 στην Αλεξανδρούπολη, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως στο Ανθίμειο Εκκλησιαστικό Πολιτιστικό Κέντρο.

Διάρκεια επιμορφωτικής ημερίδας: 10.00 π.μ. – 16.00 μ.μ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν e-mail στο giannoutaki@acadimia.org με τα στοιχεία τους και ένα μικρό βιογραφικό ως την Τετάρτη 16 Μαρτίου2016.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις στους συμμετέχοντες.

Το Πρόγραμμα της επιμορφωτικής ημερίδας θα περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα:

• Το Μάθημα των Θρησκευτικών στα τέλη του 2010 (νέες συνθήκες / νέα αιτήματα)
• Το νέο Πρόγραμμα Σπουδών του Μαθήματος των Θρησκευτικών ως Πρόγραμμα Διαδικασίας
• Βασικές επιλογές, όρια και κατευθύνσεις του νέου ΠΣ
• Παρουσίαση του νέου ΠΣ (σκοποί, θεματικές ενότητες, διδακτικές προτάσεις, διδακτικό υλικό)
• Η πιλοτική εφαρμογή του νέου ΠΣ (αποτιμήσεις και προσδοκίες)

Οι επιμορφωτές

Μαρία Συργιάννη, Δρ. Θεολογίας, Φιλόλογος
Σχολική Σύμβουλος Θεολόγων. Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Λυκείου (2014-2015). Ειδική Επιστήμων/Αξιολογήτρια Εκπαιδευτικού Υλικού Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (2015). Επιμορφώτρια Εκπαιδευτικών και Σχολικών Συμβούλων Α/θμιας Εκπ/σης στην Πιλοτική εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού-Γυμνασίου, στο πλαίσιο του «ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» και υπεύθυνη επιστημονικής και παιδαγωγικής καθοδήγησης των πιλοτικών γυμνασίων των νομών Ημαθίας & Πιερίας(2011-2014). Επιμορφώτρια στο 1ο& 2ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης, σε επιμορφωτικές ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια εκπαιδευτικών κλάδου ΠΕ01.


Όλγα Γριζοπούλου, Δρ Θεολογίας
Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την εκπόνηση Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά Δημοτικού – Γυμνασίου. Συγγραφέας του διδακτικού πακέτου της Α΄ Γυμνασίου (Ο. Γριζοπούλου – Π. Καζλάρη), Παλαιά Διαθήκη – Η προϊστορία του Χριστιανισμού, ΟΕΔΒ, Αθήνα 2006 & Ο. Γριζοπούλου – Π. Καζλάρη, Παλαιά Διαθήκη – Η προϊστορία του Χριστιανισμού, Βιβλίο εκπαιδευτικού, ΟΕΔΒ, Αθήνα 2006) και του διδακτικού εγχειριδίου της Β΄ Γυμνασίου (Ο. Γριζοπούλου – Π. Καζλάρη – Α. Μπάρλος – Γ. Τσανανάς), Ο Ιησούς Χριστός, ο Καινούργιος Κόσμος του Θεού και Εμείς, ΟΕΔΒ, Αθήνα 1997. Επιμορφώτρια στο Π.Ε.Κ. Θεσσαλίας. Επιμορφώτρια σε προγράμματα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Απόστολος Μπάρλος,Mάστερ Θεολογίας
Επιμορφωτής στην Πιλοτική εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά στα πλαίσια του «ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» (2011-2012). Επιμορφωτής Ενηλίκων σε προγράμματα της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Επιμορφωτής στο Π.Ε.Κ. Θεσσαλίας. Επιμορφωτής σε προγράμματα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Μέλος της επιτροπήςγια τη μελέτη και την κατάρτιση Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για τα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (2006). Παιδαγωγικός Σύμβουλος Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλίας. Συγγραφέας σχολικών βιβλίων θρησκευτικών: 1. Διδακτικό Εγχειρίδιο Θρησκευτικών Β΄ Γυμνασίου(Ο. Γριζοπούλου – Π. Καζλάρη – Α. Μπάρλος – Γ. Τσανανάς),«Ο Ιησούς Χριστός, ο καινούργιος κόσμος του Θεού και Εμείς», Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα,1997. 2. Διδακτικό πακέτο (βιβλίο μαθητή – βιβλίο καθηγητή) για τα θρησκευτικά της β΄ γυμνασίου (Α. Μπάρλος – Γ. Τσανανάς), «Καινή Διαθήκη. Ο Ιησούς Χριστός και το έργο του»,Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 2006.

Βάσω Γώγου, Θεολόγος, Φιλόλογος, Εικονογράφος 
Επιμορφώτρια στην Πιλοτική εφαρμογή του Νέου Προγράμματος Σπουδών στα Θρησκευτικά στα πλαίσια του «ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ» (2011-2012). Επιμορφώτρια Ενηλίκων σε προγράμματα της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Επιμορφώτρια στο Π.Ε.Κ. Θεσσαλίας. Επιμορφώτρια σε προγράμματα της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Μέλος της επιτροπήςγια τη μελέτη και την κατάρτιση Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών για τα Ιερατικά Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας της Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης (2006). Εικονογράφηση σχολικών βιβλίων Θρησκευτικών: 1. Διδακτικό εγχειρίδιο Θρησκευτικών Α΄ Γυμνασίου, «Η προετοιμασία των ανθρώπων για τον καινούριο κόσμο του Θεού», Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 1987. 2. Διδακτικό εγχειρίδιο Θρησκευτικών Β΄ Γυμνασίου«Ο Ιησούς Χριστός, ο καινούργιος κόσμος του Θεού και Εμείς», Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 1997. 3. Διδακτικό εγχειρίδιο Θρησκευτικών Β΄ Γυμνασίου, «Καινή Διαθήκη. Ο Ιησούς Χριστός και το έργο του», Ο.Ε.Δ.Β., Αθήνα, 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου