"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

«Θεολογικά και θρησκευτικά ρεύματα στη Θεσσαλονίκη από τον α΄ έως τον κ΄ μ.Χ. αιώνα». Κύκλος μαθημάτων από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης

Τo Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για το εαρινό εξάμηνο, έχει προγραμματίσει έναν κύκλο θεολογικών μαθημάτων στη θεματική: «Θεολογικά και Θρησκευτικά ρεύματα στη Θεσσαλονίκη από τον α΄ έως τον κ΄ μ.Χ αιώνα». Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 19:00-21:00 στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Πλατεία Ιπποδρομίου (Μέγαρο Μπίλλη). Επιστημονικός υπεύθυνος του παραπάνω κύκλου μαθημάτων είναι ο κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου κοσμήτορας της Θεολογικής του ΑΠΘ και καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης και της βιβλικής εβραϊκής γλώσσας. Το πρόγραμμα των διαλέξεων ξεκίνησε την Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016. Στόχος των μαθημάτων του κύκλου είναι η γνώση της πολύπλευρης πνευματικής πορείας της Θεσσαλονίκης, η οποία έχει να επιδείξει έναν πολιτισμό ανεκτικότητας και ανοιχτότητας που κατέστησε την πόλη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής της μια χοάνη, όπου εκρηκτικά κυοφορούν εν μέσω ωδίνων και οδυνών και μεστώνουν κοινωνικά αιτήματα, επαναστατικά κινήματα, εμφύλιοι σπαραγμοί, αλλά και αναγεννητικές τάσεις, ρωμαλέα θεολογία, άνθηση πολυμερούς πολιτισμού.

Από την εποχή που ο απόστολος Παύλος γράφει τις δύο προς Θεσσαλονικείς Επιστολές του ως την εποχή που οι δυο αδελφοί Κύριλλος και Μεθόδιος θα ξεκινήσουν από αυτήν την πόλη την ιεραποστολική και πολιτιστική τους προσπάθεια προς τους Σλάβους, και ως την εποχή που ο αρχιεπίσκοπος της πόλης Γρηγόριος Παλαμάς αναπτύσσει τη ρωμαλέα θεολογία του, η Θεσσαλονίκη θα καταστεί σημείο αναφοράς της χριστιανικής και της ορθόδοξης Θεολογίας. Παράλληλα η ραβινική θεολογία και λίγο αργότερα η ανάπτυξη του ιουδαϊκού μυστικισμού με τη μελέτη της «καβαλά» θα εξαπλώσουν τη φήμη της πόλης ως «Μητέρας του Ισραήλ» σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη της ιδιότυπης κοινότητας των εβραιομουσουλμάνων «Ντονμέ» θα προσθέσει άλλη μια ψηφίδα στο πολύχρωμο μωσαϊκό της πόλης.

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα:

2.3.2016 Το θρησκευτικό και πολιτισμικό υπόβαθρο της χριστιανικής Θεσσαλονίκης Αικατερίνη Τσαλαμπούνη

9.3.2016 Από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη: Ο Απόστολος Παύλος στη Μακεδονία Μόσχος Γκουτζιούδης

16.3.2016 Οι απαρχές της Καινής Διαθήκης: Η Α΄ Προς Θεσσαλονικείς Επιστολή Κυριακούλα Παπαδημητρίου

23.3.2016 Σχεδίασμα εκκλησιαστικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης Βαγγελιώ Αμοιρίδου

30.3.2016 Τα παραλειπόμενα μιας αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης: Γρηγόριος Παλαμάς – Ησυχασμός Συμεών Πασχαλίδης

6.4.2016 Συνάντηση Φιλοσοφίας και Θεολογίας: Λόγιοι εκκλησιαστικοί άνδρες της Θεσσαλονίκης Λάμπρος Σιάσος

13.4.2016 Θεολογία και Κοινωνία: Ζηλωτές Ιωάννης Μπάκας

20.4.2016 Συνάντηση Ιουδαϊσμού και Ισλάμ: Οι Ντονμέδες στην Οθωμανική Θεσσαλονίκη Αγγελική Ζιάκα

11.5.2016 Ηρωισμός ή Αγιότητα; Οι Νεομάρτυρες της Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Υφαντής

18.5.2016 Η ύστερη βυζαντινή πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης Μαρία Τσέρνου – Καζαμία

25.5.2016 Θεσσαλονίκη και Σλαβικός κόσμος Ηλίας Ευαγγέλου

1.6.2016 Διάλογος πίστης και τέχνης στη σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή της Θεσσαλονίκης Χρυσόστομος Σταμούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου