"ΕΣΤΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΑΓΩΓΗ ΤΙΣ ΩΦΕΛΙΜΟΣ ΤΗ ΨΥΧΗ ΕΠΙΠΟΝΩΣ ΠΟΛΛΑΚΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΚΙΑΣ ΚΗΛΙΔΩΝ ΑΥΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΙΡΟΥΣΑ ..." (ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ)

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η υπομονή και η καρτερία ας μας εμπνέουν κατά τη δυσχερή περίοδο την οποία διέρχεται η Ελλάς

Ορεστιάδα των Νίκου Μαγγίνα και Αντώνη Τριανταφύλλου, φωτογραφίες του Νίκου Μαγγίνα
 
Μήνυμα συμπαράστασης προς τον ποικιλοτρόπως δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό έστειλε από την Ορεστιάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στην πανηγυρική δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων στην Ορεστιάδα κάλεσε τους πιστούς να οπλιστούν με υπομονή και καρτερία, φέροντας τις δυο αυτές αρετές του Αγίου Ευσταθίου, τη μνήμη του οποίου τιμά σήμερα η Εκκλησία ως πυξίδα για τη σημερινή εποχή.
«Η υπομονή και η καρτερία του Αγίου Ευσταθίου, αλλά και το έμπονον παράδειγμα των αμέσως προ ημών γενεών, ας εμπνέουν όλους μας κατά την δυσχερή αυτήν περίοδον, την οποίαν διέρχεται η ευλογημένη Ελλάς και ο μαρτυρικός και δοξασμένος λαός της, ας μας οπλίσουν με δύναμιν και θάρρος δια να ανταπεξέλθωμεν εις τας δυσκολίας και να εξέλθωμεν νικηφόροι εκ της παρούσης δοκιμασίας, την οποίναν επέτρεψεν ο Θεός δια τας αμαρτίας και δια τα λάθη μας, δια να μας παιδαγωγήση και να μας οδηγήση κατά το άγιον Θέλημά του εις σωτηρίαν» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Νωρίτερα, ο επιχώριος Επίσκοπος, Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας χαρακτήρισε την Θράκη και την εκκλησιαστική του επαρχία ως αναπόσπατο τμήμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Είμεθα τέκνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και θεωρούμε τούτο προνόμιο» δήλωσε με ιδιαίτερο νόημα ο κ. Δαμασκηνός.
Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιστορία της πόλης και του τόπου που έγινε το καταφύγιο των εκτοπισμένων Ελλήνων της Ανδριανούπολης και του Καραγάτς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η πόλη αυτή ανδρώθηκε και μεγάλωσε με το αίμα των προσφύγων που άφησαν τις εστίες και τους τάφους των προγόνων τους» για να συμπληρώσει πως «Η αναπνοή σας γίνεται πνοή μας και αυτό το προνόμιο αυτήν την ευλογία δεν μπορεί κανείς να μας την στερήσει».
Νωρίτερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέθηκε στην κεφαλή της λαμπρής πομπής την οποία αποτελούσαν τα μέλη της συνοδείας του οι Μητροπολίτες Καρπάθου και Κάσου Αμβρόσιος, Πριγκιπονήσων Ιάκωβος, Νέας Υερσέης Ευάγγελος, ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Βησσαρίων, ο Μέγας Αρχιδιάκονος Ανδρέας και ο Δευτερεύων των Διακόνων Γρηγόριος. 

Για περισσότερα στο: ΑΜΕΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου