Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου 2014

Οικουμενικός Πατριάρχης σε μαθητές: Ντροπή δεν είναι να είσαι ϕτωχός αλλά να είσαι ψεύτης και ανέντιμος

Στους μαθητές ήταν αϕιερωμένη η δεύτερη μέρη της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ξάνθη.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος το πρωί της Τετάρτης βρέθηκε στο Δημοτικό Αμϕιθέατρο, όπου συναντήθηκε με μαθητές των Λυκείων της Ξάνθης. Τον υποδέχτηκε ο Περιϕερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Σάββας Μελισσόπουλος, ενώ το Δήμο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Γιάννης Δρεμσίζης.
Στην προσϕώνησή του ο Περιϕερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, υποδέχτηκε τον Πατριάρχη λέγοντας ότι ήρθε στην «πόλη της καρδιάς μας», μια πόλη γεμάτη ενέργεια που ακτινοβολεί σε όλη τη χώρα ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στον τοπικό Επίσκοπο σημειώνοντας ότι αποτελεί εγγυητή της συνύπαρξης των δύο πολιτισμών της περιοχής»
 
Η ομιλία του Πατριάρχη
 
Παίρνοντας το λόγο ο Πατριάρχης ανέϕερε ότι η Ξάνθη και οι μαθητές της είναι ο καλύτερος αποχαιρετισμός του,  ϕεύγοντας από την περιοχή.
Απευθυνόμενος στους μαθητές με πατρική νουθεσία τους εξήγησε ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης είναι ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει, ό,τι απέμεινε ζωντανό από την παράδοση του Βυζαντίου, 1.700 χρόνια ιστορίας. «Δεν είναι μόνο ένα θρησκευτικό κέντρο αλλά από το Φανάρι εξακτινώνεται ένας υπέροχος πολιτισμός, υπό οποιοδήποτε καθεστώς» είπε.
Περιέγραψε το δύσκολα παιδικά του χρόνια στο καϕενείο του πατέρα του στην Ίμβρο ενώ έκανε αναϕορά στη θητεία του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, λέγοντας ότι το κλείσιμο της Σχολής ήταν η μεγαλύτερη αδικία που υπέστη η ρωμιοσύνη. Είπε πως δεν αισθάνεται ντροπή που προέρχεται από ϕτωχή οικογένεια και πρόσθεσε με νόημα ότι «ντροπή δεν είναι να είσαι ϕτωχός αλλά να είσαι ανέντιμος και ψεύτης, να είσαι ανυπόληπτος.»
«Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα σήμερα έχει δυσκολίες και πολλοί επιστήμονες αναγκάζονται να ξενιτευτούν», σημείωσε, «για να βρουν μια καλή θέση εργασίας, όμως αυτο στερεί τη χώρα από τους μορϕωμένους νέους ανθρώπους της» είπε και ευχήθηκε οι συνθήκες σύντομα στην Ελλάδα να επιτρέψοουν την επιστροϕή όσων ξενιτεύτηκαν.
Ακολούθησε παράσταση του Μουσικού Σχολειόυ με έργα Χατζιδάκη και ανταλλαγή αναμνηστικών.  Ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης δώρισε μια υδρόγειο, με σκοπό να αναδείξει την οικουμενικότητα του Πατριαρχείου.

Πηγή: XanthiPress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου