ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ

Βασιλεύουσα, Νέα Ρώμη, Βυζάντιο, Επτάλοφος… Πόσες λέξεις – πόσα προσωνύμια κρύβονται μέσα στην έννοια της Πόλης! Της Κωνσταντινούπολης.

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Ημερίδα για τους Καραμανλήδες από τις Εκδόσεις Ιστός

Νεντεν γκελντίμ Ιστανμπουλά; ήταν ο τίτλος της ημερίδας που συνδιοργανώσαν η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων και οι εκδόσεις Ιστός στις 27 Οκτωβρίου 2014. Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε αίθουσα του Μορφωτικού και Καλλιτεχνικού Συνδέσμου Φερίκοϊ ΕΡ.Θ.Ο, την έναρξη της οποίας τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, κατόρθωσε να αναδείξει τις ιδιαίτερες πτυχές της μετακίνησης των Καππαδοκών από την γενέτειρά τους στα αστικά κέντρα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την ένταξή τους στην Πολίτικη Ρωμιοσύνη ειδικότερα.
Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κύριος Νικολάος Ιντζεσίλογλου, θέτοντας ως αφετηρία την άφιξη των πρώτων Καππαδόκων στην Πόλη, επεσήμανε την συμμετοχή τους στην πολιτική, θρησκευτική και διοικητική οργάνωση της αυτοκρατορίας, ενώ παρουσίασε με γλαφυρότητα την καθημερινότητα των Καππαδοκικών Πολίτικων κοινοτήτων μέσα από τις συνήθειες, την ενδυμασία και τα συνήθη επαγγέλματα των μελών της.
Στην συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Νίγδελης, συγγραφέας, ερευνητής και εκπαιδευτικός, τοποθέτησε τις μετακινήσεις των Καππαδοκών σε τρείς περιόδους μέσα στον χρόνο και προέβη στην ανάλυσή τους. Η ανάδειξη των ενδογενών και εξωγενών παραγόντων των εκούσιων μετακινήσεων, αποτέλεσαν σημαντικό μέρος της ομιλίας του, ενώ αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα της αφορμοίωσης των Καππαδοκών ιδιαίτερα από την Πολίτικη Κοινωνία.
Η επόμενη ομιλίτρια, η συγγραφέας και αναλύτρια λαογραφίας κυρία Μπόζη, αφού επεσήμανε τις ιδιαιτερότητες της λαογραφικής έρευνας παρουσίασε τις παραδόσεις επισιτισμού τις βάσεις της διατροφής των Καραμανλίδων, αλλά και την εξέχουσα θέση τους στο επισιτιστικό εμπόριο, η οποία διαμόρφωσε σημαντικά τις διατροφικές τους προτιμήσεις. Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας της, η κυρία Μπόζη αναφέρθηκε στα γιορτινά εδέσματα των Ρωμιών της Καππαδοκίας και στον ιδιαίτερο συμβολισμό πολλών από αυτά.
Ο τελευταίος ομιλητής και υποψήφιος διδάκτορας του ΕΚΠΑ Νίκος Νικολαϊδης επιβεβαίωσε την ιδιαίτερότητα της λαογραφικής έρευνας και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κυρία Μελπώ Μερλιέ η οποία ανήγαγε την έρευνα των μαρτυριών του μικρασιατικού ελληνισμού σε αντικείμενο των ιστορικών σπουδών.
Το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε δοκιμή παραδοσιακών καππαδοκικών εδεσμάτων όπως φασόλια με παστουρμά και μαντί με συνοδεία ζωντανής καππαδοκικής μουσικής από το συγκρότημα Galata fasıl του Γιώργου Μαρινάκη.
 
Πηγή: Rumvader

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου