To Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως ιδρύθηκε το 1976 από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως και νυν Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο. Αρχικά στεγάσθηκε σε δύο αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως, παραπλεύρως του μητροπολιτικού ναού του αγίου Νικολάου.
Το 1982 η συλλογή, εμπλουτισμένη στο μεταξύ και με άλλα κειμήλια, μεταφέρθηκε στην Λεονταρίδειο Σχολή, κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο ήδη από το 1978.
Το 1998 το Μουσείο ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία του για να γίνουν νέες εργασίες συντήρησης του κτιρίου και των εκθεμάτων. Άνοιξε ξανά τις πύλες του με τα εγκαίνια που τελέσθηκαν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον Μάϊο του 2000 και αφού είχε προηγηθεί νέα παρουσίαση της συλλογής μετά από συστηματική τεκμηρίωση και μελέτη της και με νέο πλέον μουσειολογικό σκεπτικό.
«Εκπαιδευτικά προγράμματα Εκκλησιαστικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης»
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα προς τους μαθητές. Εκτός από την τυπική ξενάγηση που προσφέρει, έχει διαθέσιμα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε μαθητές όλων των τάξεων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν θεματικές ενότητες πολλών σχολικών μαθημάτων. Πιο συγκεκριμένα:
Για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτης σχολικής ηλικίας :
- «Άγγελοι, Αρχάγγελοι» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νήπια. Προβάλλεται ένα βίντεο για παιδιά, ακολουθεί συζήτηση των μαθητών με τους μουσειοπαιδαγωγούς, εξερεύνηση στο Μουσείο, εντοπισμός αγγέλων στις εικόνες, στα άμφια και τα άλλα αντικείμενα του μουσείου και σχετικό παιχνίδι.
- «Η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσειακής αγωγής για νήπια. Οι μαθητές προσπαθούν να ανακαλύψουν μέσα στις αίθουσες του Μουσείου τον θησαυρό τους και μαθαίνουν την ιστορία και τους θρύλους για το χτίσιμο της Αγίας Σοφίας ανασυνθέτοντάς την.
- «Ως θυμίαμα ενώπιόν σου». Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα- εργαστήριο παρασκευής θυμιάματος. Οι μαθητές ενημερώνονται για τη φύση, την ιστορία και τη χρήση του θυμιάματος στην Εκκλησία. Στη συνέχεια παρασκευάζεται θυμίαμα από τους ίδιους τους μαθητές.
Για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου:
- «Άγγελοι, Αρχάγγελοι». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ντοκιμαντέρ με θέμα τους αγγέλους που προσεγγίζει από πολλές πλευρές το ζήτημα. Συζήτηση των μαθητών με τους μουσειοπαιδαγωγούς, εξερεύνηση στο Μουσείο, εντοπισμός των τρόπων που αντιλαμβάνονται ο Χριστιανισμός και τα άλλα θρησκεύματα τους αγγέλους και τους τρόπους με τους οποίους τούς αποτυπώνει ο Χριστιανισμός στην τέχνη του. Ακολουθεί θεματική ξενάγηση και εκπαιδευτικό παιχνίδι σχετικό με το πρόγραμμα.
- «Από το ανθίβολο στην εικόνα». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορία, την εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά της Ορθόδοξης Εκκλησιαστικής Ζωγραφικής. Συζήτηση των μαθητών με τους μουσειοπαιδαγωγούς, εξερεύνηση στο Μουσείο, ψηλάφηση των υλικών της Ορθόδοξης Ζωγραφικής, επαφή με όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της διαδικασίας συντήρησης της εικόνας. Παιχνίδι. Ακολουθεί θεματική ξενάγηση και εκπαιδευτικό παιχνίδι σχετικό με το πρόγραμμα.
Από φέτος για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από το ανθίβολο στην εικόνα» είναι διαθέσιμη και εφαρμογή Αγιογραφίας σε tablet, που σχεδιάστηκε ειδικά για το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρουπόλεως. Με την εφαρμογή αυτή οι μαθητές μπορούν σε εικονικό περιβάλλον να εξασκηθούν στην Ορθόδοξη ζωγραφική σε όλα τα επίπεδα, από τον προπλασμό μιας εικόνας έως και την ολοκλήρωσή της.
- «Μήτηρ Θεού, μήτηρ ανθρώπων». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ντοκιμαντέρ με θέμα την γυναικεία μορφή της θεότητας στις αρχαίες θρησκείες και τα χαρακτηριστικά της που παίρνουν καινούργιο περιεχόμενο στο πρόσωπο της Παναγίας. Συζήτηση των μαθητών με τους μουσειοπαιδαγωγούς. Ακολουθεί θεματική ξενάγηση στο Μουσείο και σχετικό με το πρόγραμμα εκπαιδευτικό παιχνίδι.
- «Ήρωες στους μύθους και στα συναξάρια». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Ντοκιμαντέρ για το πώς στοιχεία της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και μυθολογίας πέρασαν μέσα στην εικονογραφία της Εκκλησίας και στα Συναξάρια. Συζήτηση των μαθητών με τους μουσειοπαιδαγωγούς. Ακολουθεί θεματική ξενάγηση στο Μουσείο και σχετικό με το πρόγραμμα εκπαιδευτικό παιχνίδι.
- «Ως θυμίαμα ενώπιόν σου». Βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα- εργαστήριο παρασκευής θυμιάματος. Οι μαθητές ενημερώνονται για τη φύση, την ιστορία και τη χρήση του θυμιάματος στην Εκκλησία. Στη συνέχεια παρασκευάζεται θυμίαμα από τους ίδιους τους μαθητές.
- «Διαβάζοντας την εικόνα των Χριστουγέννων». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο οι μαθητές προσεγγίζουν μέσα από την εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού το μήνυμα και το θεολογικό πλαίσιο της εορτής. Το πρόγραμμα εστιάζει στην αναγνωσιμότητα της Ορθόδοξης εικόνας και στη σύγκρισή της με δυτικά πρότυπα.
- «Η τέχνη του ψηφιδωτού στην εποχή του pixel». Στο πρόγραμμα αυτό γίνεται αναφορά στην τέχνη του ψηφιδωτού και στην ιστορία του. Οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να ψηλαφίσουν και να «ανακρίνουν» ένα ψηφιδωτό και στο τέλος να κατασκευάσουν ένα μόνοι τους.
ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Τρίτη - Παρασκευή: 09:00 - 14:00
Σάββατο: 10:00 - 13:30
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση: Πλατεία Μητροπόλεως - 68100 Αλεξανδρούπολη
Τηλέφωνο - Φαξ: 25510 82282
Email: ekmuseum@otenet.gr
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.imalex.gr/museum.el.aspx
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
25510 – 82282 (κα. Γκιντίκα Κατερίνα - κ. Πέτσινας Χρήστος)
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η επίσκεψη μαθητών στο Μουσείο είναι δωρεάν.
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
25510 – 82282 (κα. Γκιντίκα Κατερίνα - κ. Πέτσινας Χρήστος)
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΟΔΟΥ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η επίσκεψη μαθητών στο Μουσείο είναι δωρεάν.
Συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα: € 2 ανά μαθητή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου